Sidste Nyt fra Albanien, Kosóva og Makedonien

Serbien og Montenegro


The Latest News from Albania, Kosóva and Macedonia
# 268 - 19.08.2005 Udgiver: Bjørn Andersen

Publisher: Bjoern Andersen


15.08.2005 Præsident Moisiu på besøg i Stavridhi-klosteret ved Dhërmi i Vlora-området. Man fejrede Sankt Maria.
»Sidste Nyt om Albanien, Kosóva og Makedonien« hører til et web-site om de Balkan-lande hvor der lever mange Albanere: http://bjoerna.dk/albanerne.htm; her kan du også finde »gamle nyheder«, anmeldelser, links og en Balkan Brevkasse. »Sidste Nyt« sættes på nettet hver torsdag aften / fredag morgen hvor der sendes besked til dem der ønsker det. Bestilling / afbestilling sker ved at sende en e-mail med teksten »Nyheder udbedes« / »Nyheder afmeldes«. Nyheder, materiale, kommentarer og spørgsmål modtages meget gerne, både om småting og større ting. Send en e-mail. Tilsvarende hvis du opdager en fejl. Fejl vil blive rettet hurtigst muligt. »Sidste Nyt« og http://bjoerna.dk/albanerne.htm drives non-profit og uden finansiering »udefra«. Hvis du vil støtte udgivelsen kan du lettest gøre det ved at købe én eller flere af mine bøger. Send gerne en mail hvis der er - små eller store - tekniske problemer. Bemærkninger om EDB-sikkerhed.
The framework of The Latest News from Albania, Kosóva and Macedonia is in Danish - nevertheless, the news are mostly in English. You may send information, comments and questions to: »The Latest News« [please click].
Indholdsfortegnelse
   ContentsUgeoversigt   SummaryInternationale organisationer   International organizations
FN   UN
Verdensbanken, IMF m.fl.   World Bank, IMF etc.
OSCE, Europarådet   OSCE, Council of Europe (CoE)
EU   European Union (EU)
NATO   NATO
ICTY - Tribunalet i Haag   ICTYBalkan, generelt   The Balkans
Kosóva   Kosóva [Kosovo]
Øst Kosóva / Presevo-dalen / Syd-Serbien   Eastern Kosóva
Albanien   Albania
Serbien og Montenegro. Serbien (alene)   Serbia-Montenegro. Serbia
Montenegro (alene)   Montenegro
Makedonien   Macedonia [FYRoM]Grækenland   Greece
Tyrkiet   Turkey
Italien   ItaliaUSA   United States (US)
England   England
Tyskland   Germany
Frankrig   France
Danmark (Norge, Sverige)   Denmark (Norway, Sweden)Rusland   Russia
Kina   ChinaFodbold (FIFA's rangorden)   Football (FIFA)»Albansk Almanak 2003« bd. 1-3

Almanak'en for 2003 er udkommet. Her finder du årets nyhedsbreve. Årets litteraturkommentarer vil udkomme hen over sommeren 2005 i »Albanske Studier« ## 3-4.

Bogen findes i trykt form og på CD (som pdf-fil). Papirudgave på 800 sider i 3 bind. Bogen sælges som papirudgave m/ CD og som CD alene. Se pris på: Bestillingsliste.

Udgaven for 2004 ventes at udkomme medio 2005.
»Albanske Studier« bd. 1-2

Kommentarer til Bjøl, Huntington, Machiavelli, Sørlander, DUPI (Humanitær Intervention), Clausewitz, Mao Zedong, Lars R. Møller, Malcolm og flere andre (kommentarerne er suppleret ift udgaver i Almanak'erne m.v.). Englændere på rejse i Albanien: Edward Lear, Edith Durham og Robert Carver. Bøger om slægtsfejder og blodhævn. Diskussion af Anne Knudsen's disputats om blodhævn på Korsika og af Ismail Kadare's roman »Ufuldendt april«. Baggrundsmateriale om den Sønderjyske general Christian von Holstein, der deltog i Habsburgernes felttog ind i Kosóva i 1689-90. Sidst i bogen et forsøg på en sammenfatning i form af nogle 'grundlæggende synspunkter'. Desuden en kommentar til Hans Hækkerup's »På skansen«. På CD'en supplerende materiale om traditionelle Albanske klædedragter og om Holstein.

Du kan downloade indholdsfortegnelsen og kommentaren til Hækkerup fra: http://bjoerna.dk/albansk-historie/studier-2002.htm

Bogen findes i trykt form og på CD (som pdf-fil). Papirudgave 368 A4-sider i 2 bind. Bogen sælges som papirudgave m/ CD og som CD alene. Se pris på: Bestillingsliste.Til dig der kigger på et ældre nummer af »Sidste Nyt«.

Seneste udgave af denne »annonce« kan ses på:

»Sidste Nyt« (klik)
Seneste 4 udgaver af »Sidste Nyt fra Albanien, Kosóva og Makedonien«:

Sidste Nyt #267 - frem til 12.08.2005 (klik tv.)
Sidste Nyt #266 - frem til 05.08.2005 (klik tv.)
Sidste Nyt #265 - Valget i Albanien (klik tv.)
Sidste Nyt #264 - Kosóva's fremtid (klik tv.)

Alle årets udgaver: http://bjoerna.dk/nyt-oversigt.htm
UGEOVERSIGT (resumé)


Kosóva: Interview med PM Kosumi i »Blic«: The more we implement the standards, the more we develop democracy in Kosovo. The situation today is much better than it was last year. We made significant progress in all sphere and believe that Eide is going to take that into account in his report'.

Albin Kurti er fortsat overordentlig utålmodig. Kosóva skal erklæres uafhængigt med det samme; han vil ikke vente på Kai Eide's udredning (som må forventes at være ret kritisk over for Kosóva Albanernes vilje til at integrere Befolkningsminoriteterne).


Albanien: Tue Magnussen har fredag 19.8.2005 en kronik i »Politiken« om de senere års politiske udvikling i Albanien. Det ser ud til at der vil blive dannet en centrum-højre koalitionsregering med tidl. Præsident Sali Berisha som Premierminister. Den nuværende Premierminister, Socialisternes Formand, Fatos Nano måtte indkassere et nederlag ved Parlamentsvalget 3.7. og kan ikke længere samle flertal bag sig [heller ikke hvis Socialisterne vinder omvalgene i kreds 2, 64 og 90 på Søndag [21.08.]]. Sali Berisha er langt fra nogen ukendt Politiker. Han var Præsident da 'systemet' faldt sammen i 1997, og da NATO indsatte en aktionsstyrke (med Dansk deltagelse) for at sikre at der kunne holdes valg under nogenlunde rimelige forhold. Berisha var dengang meget egenrådende. Han skræmte mange i Ledelsen ud af det Demokratiske Parti, og han bar et stort ansvar for at tingene dengang gik så galt. Berisha og hans politiske støtter har givetvis udviklet sig siden dengang. Siden 1997 har Socialisterne stået i spidsen for Regeringen, men selv om der er sket mange fremskridt, både i økonomien, i kriminalitetsbekæmpelsen og i det politiske liv, er der mange alvorlige problemer.

ODIHR's Missionschef Jørgen Grunnet er vendt tilbage til Albanien for at følge omvalgene, se nærmere i: http://bjoerna.net/sidste-nyt/265.htm.

[18.08.] Den ventede aftale mellem Berisha og Pollo blev indgået i dag og præsenteret på et pressemøde [detaljer følger i en senere version af nyhedsbrev # 265].

Problemer med licitation over el-import.

050806 4 bevæbnede Mænd har begået røveri i afd. af American Bank på Kong Zog-Boulevarden i Tirana, Albanien. 2 mio Lek stjålet [senere er tallet $ 51.000 blevet nævnt]. FBI-Specialister er ankommet for at deltage i efterforskningen. Albansk Politi har 050813 foretaget anholdelse af Kujtim Vokshi.

Det Græske »Kathimerini« skriver at der flere steder i Vlora-området er plantet cannabis, og at Politiet tilsyneladende har lukket et øje i. Sandsynligvis har man frygtet at en politiindsats kunne give bagslag ved stemmeafgivningen ved Parlamentsvalget. Det siges at 30 Familier i Velce [18 km NNØ for Dhërmi] dyrker cannabis for at skaffe sig et udkomme.

Albansk Politi efterlyser 126 via Interpol. Det er temmelig mange sammenlignet med andre lande.


Makedonien: DPA Leader Xhaferi: No Muslim Extremism in Macedonia.


Danmark-Italien/Albanien: Christian Winther's og Albert Küchler's Albanerinde. Finn Theilgaard, chargé d'affaires på den Danske Ambassade i Tirana, er faldet over en pudsig passage i litteraturhistorien. Digteren Christian Winther skal være blevet forelsket i en albanerinde mens han var i Rom - og fået Albert Küchler til at male hende. Hvordan kan dét hænge sammen?, spørger Theilgaard i sommervarmen. Skulle det være en rigtig albanerinde? Måske fra de albanske landsbyer i Syditalien? Eller er der en anden forklaring? Den varmblodige digters dame kom næppe fra Albanien - ej heller fra de albanske landsbyer, men med stor sandsynlighed fra Albanerne, morgenrødens bjerge, ikke så mange kilometer sydøst for Rom. Alberto Crielesi mener at klædningen er karakteristisk for netop dé bjerge. Per Nyholm fra »Jyllands-Posten« fortæller at modellerne kom ind og satte sig på Den Spanske Trappe, hvor kunstnerne samlede dem op. Og endelig véd man at de mange danske kunstnere, Winther indbefattet, var glade for Albanerne og af og til tog på udflugt til dem og området ved Nemi. Resten af historien om de pengeløse kunstnere og deres albanesiske veninde kan læses på: http://bjoerna.net/albanerinden/. Skulle der være læsere der har supplerende informationer, vil de være meget velkomne.

INTERNATIONALE ORGANISATIONER m.v.

Opmærksomheden henledes på Economic Reconstruction and Development in South East Europe. Adressen er www.seerecon.org. Her kan man finde materiale om aktuelle møder og konferencer.
FNVERDENSBANKEN, IMF M.FL.

Se under de enkelte lande / områder.OSCE, Europarådet

Se under de enkelte lande / områder.EUNATOICTY - TRIBUNALET I HAAG

Verserende sager vedr. Kosovo: Anklageskrifter og udskrifter af retsmøderne kan findes på: http://www.un.org/icty/cases-e/index-e.htm

ICTY vs Slobodan Milosevic, (IT-02-54)

ICTY vs Fatmir Limaj et al. (IT-03-66)

ICTY vs Ramush Haradinaj (IT-04-84)BALKAN LANDE, LANDE VED ØSTLIGE MIDDELHAV

BALKAN GENERELTUdsnit af EU's Europakort 2004. [Udsnittet kan forstørres ved at klikke på det]. Kortet indgår i en præsentationsborchure, der kan downloades som pdf fra: http://europa.eu.int/comm/publications/booklets/eu_glance/20/da.pdf.
KOSÓVA

Bynavne: Angives der to navne på samme lokalitet, er den Albanske nævnt først. Se oversigten på: http://bjoerna.dk/kosova/byer.htm ... Bynavne: Angives der to navne på samme lokalitet, er den Albanske nævnt først. Se oversigten på: http://bjoerna.dk/kosova/byer.htm ... Rapporter fra FNs Generalsekretær ... 040616 SG Kofi Annan udtaler at han agter at udpege Søren Jessen-Petersen som 5' SRSG. Søren Jessen-Petersen blev senere udpeget og tiltrådte i Kosóva 040816. ... 0308 Harri Holkeri tiltrådte som 4' SRSG. Fratrådt 0406 af helbredsmæssige grunde. ... 020214 Michael Steiner tiltrådte i Kosova som 3' SRSG og fratrådte i begyndelsen af 0307. ... En biografi over 2' SRSG Hans Hækkerup kan læses på Danske Politikere. En anmeldelse af hans bog »Kosovos mange ansigter« kan downloades fra: http://neva.hjem.wanadoo.dk/Haekkerup2.pdf (0,4 MB) ... Constitutional Framework for Provisional Self-Government. ... Kosova's Regering. ... Webside vedr. 2004-valgene ... UNMIK Politiets oversigt over 2001 (artikler, billeder og statistik i pdf-format (fil'en er forholdsvis stor: 2,6 MB)) ... Kriminaliteten i 2002 - Oversigt kan downloades [klik på titlen]


Parlamentsvalget 2004 [Præsidenten - Ibrahim Rugóva - er valgt af Parlamentet, the Assembly], se: http://kosovoelections.org/eng/


Interview med PM Kosumi i »Blic«: The more we implement the standards, the more we develop democracy in Kosovo. The situation today is much better than it was last year. We made significant progress in all sphere and believe that Eide is going to take that into account in his report':

'I am not giving up the request for meeting with Kostunica. Our two countries have many problems that appeared in the past. So the two of us as Prime Ministers should meet. However, so far I have not received any serious reply or invitation from Serbia Prime Minister', Bayram Kosumi, Kosovo Prime Minister said in his interview with 'Blic'.

Q: What evaluation of the standards do you expect from Kai Eide's report?

'Kosovo Government and other institutions understood fulfilment of the standards seriously. We view standards as something not imposed to us but as our obligation. The more we implement the standards, the more we develop democracy in Kosovo. The situation today is much better than it was last year. We made significant progress in all sphere and believe that Eide is going to take that into account in his report'.

Q: So far statements prove that Eide is not satisfied with the progress made in Kosovo. Representatives of the Contact Group said the same during their recent visit. What is the problem?

'Sometimes we are slowed down in implementation of the standards but not because of our responsibility only. I do not say that we achieved a success only. Ambassador Eide and the Contact Group sent criticism to our address over our slow progress. We understood this criticism as a warning to continue but at a higher speed. And that is exactly what we are going to do. If we are having problems, that is not because of us. Including of Serbs into democratic process proved to be a difficult task. They are still manipulated by authorities in Belgrade'.

Q: In case that negotiations fail to develop as Kosovo Albanians have planned, is unrest possible?

'There are no reasons for negotiations to develop as we have planned. So there are no reasons for unrest. We all are mobilized for success and we are all convinced that there will be no going back'.


Plan B er et fremskridt, siger Kai Eide. SET skriver:

The UN special envoy tasked with reviewing the implementation of standards in Kosovo, Kai Eide, considers the newly launched "Plan B" for decentralisation an important step forward, according to a statement he issued while on a five-day visit to the province Sunday (14 August). The Norwegian diplomat said that during his stay he would seek to discuss the plan with all sides involved. UNMIK deputy chief Larry Rossin reportedly launched the revised version of the government's decentralisation plan Friday. It still envisions the establishment of five pilot municipalities -- Gracanica, General Jankovic, Junik, Mamusa and Partes -- but adds more cadastral units to some municipalities. Although the Kosovo cabinet claimed the revision followed a request by local Serbs, the Serb community continues to disagree with the proposal, as does Belgrade. (B92 - 15/08/05; B92, Beta, FoNet, Tanjug, Politika - 14/08/05; Tanjug - 13/08/05)


Albin Kurti er fortsat overordentlig utålmodig. Kosóva skal erklæres uafhængigt med det samme; han vil ikke vente på Kai Eide's udredning (som må forventes at være ret kritisk over for Kosóva Albanernes vilje til at integrere Befolkningsminoriteterne). RFE skriver:

Albin Kurti, who is a former student leader and political prisoner seeking immediate independence for Kosova without negotiations, said in Klina on 15 August that he wants more protests to demand independence, the Prishtina daily "Epoka e Re" reported (see "RFE/RL Newsline," 25 and 27 July and 1 August 2005). Kurti stressed that it is wrong for "2 million [Kosovars to] wait for the report of Kai Eide," who is UN Secretary-General Kofi Annan's special envoy for Kosova and who will soon issue a paper on Kosova's readiness for final status talks. Kurti argued that "Eide has never lived in Kosova. Kosova's citizens should decide on their own fate." Kurti heads the pro-independence group called Self-Determination (Vetevendosja).


Kriminalitet. B92 skriver:

Arrests for violence in Kosovo | 12:54 August 11 | B92

VUCITRN, KOSOVSKA MITROVICA -- Thursday – Kosovo police have arrested nine people for attempted murder and an attack on police..

An unnamed 35-year-old man was arrested in Vucitrn after threatening two people with a gun and firing a shot. No one was hurt and the man was arrested after being disarmed, together with his 30-year-old brother.

In a second incident, a 17-year-old was arrested after attacking a 14-year-old and injuring him in the face.

In southern Kosovska Mitrovica police foiled an attempted abduction after a man attempted to force a 19-year-old woman into a vehicle.

In the same part of the town, several men attacked police after an unregistered trailer full of firewood was seized. Six were arrested, one of whom attacked a police officer with a knife.
ØST KOSÓVA / PRESEVO-DALEN / SYD-SERBIEN


For nemheds skyld bruges betegnelsen Øst Kosóva / Presevo-dalen om det omstridte område med byerne: Presheva, Medvegja og Bujanoci (Albansk stavemåde). Ca. 75 % af befolkningen skønnes at være etniske Albanere - måske omkring 70.000. En modstandsgruppe har været i funktion, men synes nu at være »lukket ned«. Gruppen kaldtes i forkortet form UCPMB (som står for noget i retning af: Ushtria Clirimtare e Presheva, Medvegja dhe Bujanoci; på Engelsk: Liberation Army of Presheva, Medvegja and Bujanoci). Gruppen sagde at den intet havde at gøre med Kosova's UCK, og at den var en lokal gruppe.ALBANIEN
Klik på kortet, hvis du vil have det forstørret / click http://bjoerna.dk/kort/Albanien.gif to enlarge it


Info fra Albaniens Statistik: Befolkningstal: 3,1 Mio (1.1.2004). GDP (Gross Domestic Product): 630 Mia Lek (2002, current prices); GDP-structure: Agriculture: 26 %, Industry 10-11 %, Construction: 7-8 %, Services: 55-56 %. Export: 54 mia lek (2003) [heraf til Danmark: 23 mio lek; størrelsesorden 1,2 mio kr], Import: 226 mia lek (2003) [Heraf fra Danmark: 855 mio lek; størrelsesorden: 45-50 mio kr], Tradedeficit: 171 mia lek (2003). Største import fra Italien (75 mia lek) og Grækenland (45 mia lek), største eksport til Italien (40 mia lek). Unemployment: 14-15 % (2004-III)

Det Engelske Udenrigsministeriums 'Country Advice' til rejsende kan findes på adressen: http://www.fco.gov.uk/servlet/Front?pagename=OpenMarket%2FXcelerate%2FShowPage&c=Page&cid=1007029390590&a=KCountryAdvice&aid=1013618385522. Det Danske UM har pt ingen rejsevejledning, men henviser til det Engelske UM. Den Norske Ambassade kan findes på: http://www.norvegji.org/. Det Amerikanske UM har Juni 2004 offentliggjort en 'Background Note' om Albanien: http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/3235.htm


Mother Teresa: http://bjoerna.dk/albanien/Teresa.htm.


Præsident Moisiu's aktiviteter [Billederne i denne sektion kan som regel forstørres ved at klikke på dem (mens man er på nettet)]:


Præsidenten har haft møde med Politiminister Toska og Politidirektør Ibraj. Præsidentkontoret har udsendt flg.:

Aug. 13, 2005

The President of the Republic, Alfred Moisiu, held a meeting on Saturday with the Minister of Public Order, Igli Toska, and the General Director of State Police, Bajram Ibraj.

The meeting served to inform President Moisiu regarding the public order and security situation in the country.

Speaking about the security situation and criminality in the country, President Moisiu praised the work done solving some of the worst crimes in recent days and asked for the solving of all other crimes currently under investigation and especially the strengthening of police work to prevent criminal acts of any kind.

In connection with the post-election situation, President Moisiu praised the work of State Police in the electoral process and asked that the same serious dedication is seen in fulfilling all the legal responsibilities during the repeat elections in three electoral zones on Aug. 21.

Mr. Moisiu said that independent constitution-based institutions, including State Police, are giving an active contribution in protecting the democratic normality and stability in the country, something new that must be further strengthened and consolidated.

The Head of State drew attention to the need to increase the transparency in the issue of appointing police officials and in general to the strengthening of the police activity in its fulfillment of its legal and constitutional obligations.

15.08.2005 Præsident Moisiu har været på besøg i Stavridhi-klosteret ved Dhërmi i Vlora-området. Man fejrede Sankt Maria. Præsidentkontoret har udsendt flg.:

  

  


The President of the Republic, Alfred Moisiu, participated on Monday morning in the St. Mary religious celebrations at the Monastery of Stavridhi near Dhërmi.

The St. Mary celebrations are organized every year at the Monastery of Stavridhi with the participation of locals, Christians from all parts of Albania and those who have emigrated abroad.

During the event, President Moisiu was accompanied by the Head of Vlora Circuit, Theodhori Shia, Church Elder Stefo Duni and local leaders.

President Moisiu wished a happy holiday to the believers at the event and visited the church, which has been reconstructed in recent years. Speaking with those attending the event, President Moisiu said that religion and celebrations like those of St. Mary increase the human values of the society we live in.

This was President Moisiu’s second visit at the Monastery of Stavridhi.


PM Fatos Nano's aktiviteter::

[15.08.2005] Fatos Nano er vendt tilbage fra ferie; han har været i Gjirokastra for at sætte gang i valgkampen i kreds 90, hvor Socialisternes Makbule Ceco er oppe imod Demokraternes Genc Ruli. Nano skal have sagt (skriver »Shekulli«) at det gik så dårligt for Socialisterne 3.7., fordi de levede op til de Europæiske standarder, mens Demokraterne satte sig ud over dem. I øvrigt siger han (ifølge andre kilder) at Socialisterne vil kunne samle et andet flertal end dét Berisha er i gang med - hvis de vinder de tre mandater 21.8. ... Mon det er påstande Nano selv tror på?


Parlamentsvalget i 2005 [Præsidenten vælges af Parlamentet for 5 år, næste gang i 2007]: Se nærmere i: http://bjoerna.net/sidste-nyt/265.htm


Tue Magnussen har fredag 19.8.2005 en kronik i »Politiken« om de senere års politiske udvikling i Albanien. Det ser ud til at der vil blive dannet en centrum-højre koalitionsregering med tidl. Præsident Sali Berisha som Premierminister. Den nuværende Premierminister, Socialisternes Formand, Fatos Nano måtte indkassere et nederlag ved Parlamentsvalget 3.7. og kan ikke længere samle flertal bag sig [heller ikke hvis Socialisterne vinder omvalgene i kreds 2, 64 og 90 på Søndag [21.08.]].

Sali Berisha er langt fra nogen ukendt Politiker. Han var Præsident da 'systemet' faldt sammen i 1997, og da NATO indsatte en aktionsstyrke (med Dansk deltagelse) for at sikre at der kunne holdes valg under nogenlunde rimelige forhold. Berisha var dengang meget egenrådende. Han skræmte mange i Ledelsen ud af det Demokratiske Parti, og han bar et stort ansvar for at tingene dengang gik så galt.

Berisha og hans politiske støtter har givetvis udviklet sig siden dengang. Siden 1997 har Socialisterne stået i spidsen for Regeringen, men selv om der er sket mange fremskridt, både i økonomien, i kriminalitetsbekæmpelsen og i det politiske liv, er der mange alvorlige problemer.

ODIHR's Missionschef Jørgen Grunnet er vendt tilbage til Albanien for at følge omvalgene 21.8., se nærmere i: http://bjoerna.net/sidste-nyt/265.htm.


Problemer med licitation over el-import. ADN skriver:

A tender of the local public electro-energy company, KESH, organized Wednesday for the purchase of electric power failed, local media reported. The tender for a value of 27 million euro to be spent for the imports of electricity for the last four months of 2005 fails for the sixth time."Five tenders organized by the KESH for electricity imports have failed in the span of one year (September, October and December 2004 and January and March 2005)," KESH General Director, Fatmir Hoxha, said for the daily Gazeta Shqiptare.


Jf. http://bjoerna.net/sidste-nyt/267.htm 050806 4 bevæbnede Mænd har begået røveri i afd. af American Bank på Kong Zog-Boulevarden i Tirana, Albanien. 2 mio Lek stjålet [senere er tallet $ 51.000 blevet nævnt]. FBI-Specialister er ankommet for at deltage i efterforskningen.

Albansk Politi har 050813 foretaget anholdelse af Kujtim Vokshi (40) som efter hvad der er oplyst havde nogle af de stjålne penge.


Det Græske »Kathimerini« skriver at der flere steder i Vlora-området er plantet cannabis, og at Politiet tilsyneladende har lukket et øje i. Sandsynligvis har man frygtet at en politiindsats kunne give bagslag ved stemmeafgivningen ved Parlamentsvalget. Det siges at 30 Familier i Velce [18 km NNØ for Dhërmi] dyrker cannabis for at skaffe sig et udkomme.


Albansk Politi efterlyser 126 via Interpol. Det er temmelig mange sammenlignet med andre lande. ADN skriver:

Names, pictures and other personal data of 125 most wanted Albanians have recently been made available at the website of Interpol Tirana in another attempt of Albanian government to locate and extradite the criminals, local media reported Wednesday.Quoting sources of that institution it is said that all the information has been made available to 182 countries where they might live illegally.


Se evt. på: http://www.interpol.int/Public/Wanted/Search/Form.asp og vælg 'Albania' under 'Nationality'. Der var, ganske rigtigt, 126 opført. Tilsvarende eftersøges 1 Dansker, 0 Svenskere, 1 Nordmand, ... 6 fra Yugoslavia (dvs. Serbien m.v.), 9 fra Italien ... De 126 Albanere er alle Mænd og langt de fleste i 20'erne og 30'erne.


http://www.battleships-cruisers.co.uk/battleships3.htm

»Regina Margherita« (1901-1916). Billedet er hentet fra: http://www.battleships-cruisers.co.uk/battleships3.htm. Foto kan købes, oplysninger på pgl. internetside.


Vlora Bugten. Fund af sunket Italiensk Krigsskib fra 1 Verdenskrig. Xinhuanet skriver:

TIRANA, Aug. 16 (Xinhuanet) -- Albanian and Italian divers recently discovered in the sea area of south Albania an Italian military ship sunken during World War I period, along with 674 servicemen on board, the Albanian Telegraph Agency (ATA) reported Tuesday. The ship "Regina Margherita" was discovered about two miles fromthe shore of the Vlore Bay at a depth of 70-80 meters. The ship, 130 meters long and 23.8 meters wide, sank on Dec.11, 1916, under unknown circumstance. According to some sources, the ship might have sunken due to a wrong maneuvering of its crew or after an attack by some enemy warships. As no exact information on the location of the ship was available, the divers spent several months doing preliminary probebefore finally finding the ship, said Pajtim Shpata, head of the divers'association "Blue expedition."


Fodbold: 050817 Albanien har slået Aserbajdsjan [Azerbaijan] 2-1 i en venskabskamp i Tirana. Først scorede Zaur Tagizade fra Aserbajdsjan (2' minut), senere udlignede Alban Bushi (37') og endelig bragte Lorik Cana (72') Albanien foran.SERBIEN og MONTENEGRO. SERBIEN (alene)


Det Amerikanske UM har Juli 2004 offentliggjort en 'Background Note' om Serbien - Montenegro: http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/5388.htm ... Det Engelske Udenrigsministeriums 'Country Advice' til rejsende kan findes på adressen: http://www.fco.gov.uk/servlet/Front?pagename=OpenMarket%2FXcelerate%2FShowPage&c=Page&cid=1007029390590&a=KCountryAdvice&aid=1013618386622 ... En biografi over tidligere Forbundspræsident Kostunica kan læses på Serbiske Politikere ... Mht ICTYs sag mod tidligere Præsident Milosevic, se (evt.) under ICTY ovenfor.


Præsidentvalg i Serbien. Boris Tadic blev i Juni 2004 valgt som Præsident. Seneste Parlamentsvalg: 031228.
MONTENEGRO (alene)


Præsidentvalg 030511: Filip Vujanovic blev valgt. Seneste Parlamentsvalg 021020.
MAKEDONIEN

Det Engelske Udenrigsministeriums 'Country Advice' til rejsende kan findes på adressen: http://www.fco.gov.uk/servlet/Front?pagename=OpenMarket%2FXcelerate%2FShowPage&c=Page&cid=1007029390590&a=KCountryAdvice&aid=1013618386163 ... Det Amerikanske UM har Maj 2004 offentliggjort en 'Background Note' om Makedonien: http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/26759.htm

Der er omkring 25 % etniske Albanere i Makedonien. Folketælling afholdtes 021101-021105.


Præsidentvalg i Maj 2004: Branko Crvenkovski - hidtidig PM - blev valgt (efter Boris Trajkovski som omkom ved en flyulykke). Seneste Parlamentsvalg fandt sted 020915. Der kan henvises til flg. OSCE/ODIHR-oversigtsside: http://www.osce.org/odihr/elections/field_activities/skopje2002/.

Folkeafstemningen 041107 om decentralisering (= imødekommelse af Makedonien-Albanske interesser): Folkeafstemningen "faldt". Stemmedeltagelsen var kun omkring 26 %. Hvis afstemningen skulle have kunnet udvirke en ændring af decentraliseringslovgivningen, skulle deltagelsen have været mindst 50%, og desuden skulle der have været flertal mod lovgivningen. Det var ventet at stemmedeltagelsen ville have været noget større, selv om både Regeringspartierne og den Albanske minoritet anbefalede at man blev hjemme. Man kan nu gå videre i overensstemmelse med Ohrid-aftalerne.


DPA Leader Xhaferi: No Muslim Extremism in Macedonia. MIA skriver:

Skopje, August 12 (MIA) - "The Albanian cause in Macedonia is dressed with a religious apparel, which increases tension even more", leader of Democratic Party of Albanians (DPA) Arben Xhaferi told newspaper Koha Ditore regarding the reports in Albanian media that recent meeting Fatos Nano-Ali Ahmeti focused on the presence of Muslim extremists in Skopje village Kondovo.

According to Xhaferi, the theses on existence of Muslim extremism in Macedonia and other regions with Albanian population had the objective to give the Albanian cause a religious character and to compromise Albanian politics.

Xhaferi stressed that the Albanian people could not forget USA's and EU's contribution in the survival of Albanians in this region, and thus could not lead a policy against their interests.

"According to such claims, there is no Albanian, but a religious cause in Macedonia or other regions where Albanians live. This problem is non-existent and is not a threat to Macedonia's integrity and security. Somebody wants to create animosity that nobody can control", Xhaferi said in a statement for newspaper Koha Ditore.
GRÆKENLAND

Seneste Parlamentsvalg 040307. Olympiade 13.-29. August (se Græsk side: http://www.athens2004.com/athens2004/ og Dansk side: http://www.dif.dk/index/ol-3/ol-ol2004.htm).TYRKIET


UMs rejsevejledning: http://www.um.dk/da/menu/Borgerservice/FoerRejsen/Rejsevejledninger/RejsevejledningTyrkiet.htm.


Seneste Parlamentsvalg blev holdt 021103. Det blev i December 2004 aftalt (med EUs Regeringschefer)at der i Oktober 2005 skal indledes forhandlinger om optagelse af Tyrkiet i EU.
LANDE UDEN FOR BALKAN OG ØSTLIGE MIDDELHAV. NATO-LANDE


ITALIEN


Mother Teresa. I anledning af saligkåringen ('beatificeringen') 031019 har Vatikantet etableret en internetside: http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_20031019_index_madre-teresa_en.html


http://www.battleships-cruisers.co.uk/battleships3.htm

»Regina Margherita« (1901-1916). Billedet er hentet fra: http://www.battleships-cruisers.co.uk/battleships3.htm. Foto kan købes, oplysninger på pgl. internetside.


Vlora Bugten. Fund af sunket Italiensk Krigsskib fra 1 Verdenskrig. Xinhuanet skriver:

TIRANA, Aug. 16 (Xinhuanet) -- Albanian and Italian divers recently discovered in the sea area of south Albania an Italian military ship sunken during World War I period, along with 674 servicemen on board, the Albanian Telegraph Agency (ATA) reported Tuesday. The ship "Regina Margherita" was discovered about two miles fromthe shore of the Vlore Bay at a depth of 70-80 meters. The ship, 130 meters long and 23.8 meters wide, sank on Dec.11, 1916, under unknown circumstance. According to some sources, the ship might have sunken due to a wrong maneuvering of its crew or after an attack by some enemy warships. As no exact information on the location of the ship was available, the divers spent several months doing preliminary probebefore finally finding the ship, said Pajtim Shpata, head of the divers'association "Blue expedition."
USA

ENGLANDTYSKLANDFRANKRIGDANMARK (NORGE, SVERIGE)


Christian Winther's og Albert Küchler's Albanerinde. Finn Theilgaard, chargé d'affaires på den Danske Ambassade i Tirana, er faldet over en pudsig passage i litteraturhistorien. Digteren Christian Winther skal være blevet forelsket i en albanerinde mens han var i Rom - og fået Albert Küchler til at male hende. Hvordan kan dét hænge sammen?, spørger Theilgaard i sommervarmen. Skulle det være en rigtig albanerinde? Måske fra de albanske landsbyer i Syditalien? Eller er der en anden forklaring? Den varmblodige digters dame kom næppe fra Albanien - ej heller fra de albanske landsbyer, men med stor sandsynlighed fra Albanerne, morgenrødens bjerge, ikke så mange kilometer sydøst for Rom. Alberto Crielesi mener at klædningen er karakteristisk for netop dé bjerge. Per Nyholm fra »Jyllands-Posten« fortæller at modellerne kom ind og satte sig på Den Spanske Trappe, hvor kunstnerne samlede dem op. Og endelig véd man at de mange danske kunstnere, Winther indbefattet, var glade for Albanerne og af og til tog på udflugt til dem og området ved Nemi. Resten af historien om de pengeløse kunstnere og deres albanesiske veninde kan læses på: http://bjoerna.net/albanerinden/. Skulle der være læsere der har supplerende informationer, vil de være meget velkomne.
LANDE UDEN FOR BALKAN OG ØSTLIGE MIDDELHAV. IKKE NATO-LANDE


RUSLAND

UMs Rejsevejledning: http://www.um.dk/da/menu/Borgerservice/FoerRejsen/Rejsevejledninger/RejsevejledningRusland.htmKINA
Fodbold: FIFA meddeler med. August at Albanien ligger som nr. 87 med 497 points [forrige nr.: 86]. Andre lande: Makedonien nr. 92 [94], Serbien Montenegro nr. 49 [49], Grækenland nr. 18 [19], Italien nr. 13 [14], Tyrkiet nr. 12 [12], USA nr. 6 [6], Frankrig nr. 9 [7], Spanien nr. 8 [8], Tyskland nr. 11 [11], England nr. 7 [8]. Danmark nr. 18 [19], Norge nr. 36 [36] og Sverige nr. 15 [17]. - Brasilien ligger som nr. 1 [1].


Kvalifikationskampe til VM-slutrunde 2006 i Tyskland. Danmark skal møde Albanien, Georgien, Grækenland, Kasakhstan, Tyrkiet og Ukraine.Du må citere hvis du angiver hovedsidens adresse: bjoerna.dk ... Siderne om Albanerne: bjoerna.dk/albanerne.htm ... Søgning på internettet: bjoerna.dk/soegning.htm